Leonardo_Diffusion_Political_clipart_logo_It_sould_be_revolvin_1
Корупцията в политиката: източник на социални проблеми

Политическото лицемерие в кампаниите за избори и неговите ефекти върху гласоподавателите

Политическото лицемерие отдавна се превърна в основен акцент, при провеждането на предизборни кампании в страната. То засяга не само избирателите, но и самите политици и партиите, в които членуват.

По какви начини се проявява в политиката по време на избори и има ли начини за справяне с този проблем, прочетете по-надолу.

Какви са проявите на лицемерие в политиката?

Лицемерието, проявено преди изборите, дава своето отражение и върху демократичния процес. Ето кои са тези техники и какви вреди нанасят:

  • Манипулации и лъжи

Една от най-неприемливите прояви е в случаите, когато политиците прибягват до манипулации и лъжи, за да спечелят избирателите. Това включва преувеличаване на техните постижения, даване на нереалистични обещания или разпространение на дезинформация за техните опоненти.

  • Скандали и провокации

Някои политици, от друга страна, демонстрират скандално поведение или провеждат провокативна агитация, за да отвлекат вниманието на гласоподавателите от техните недостатъци или с цел да дискредитират опонентите. Тези тактики отнемат от времето, предназначено за дискусия върху съществените дебати и политиката на партиите.

  • Противоречиви ценности

По време на предизборните кампании, повечето партии се представят като утвърдени защитници на етиката и морала, за провеждане на честни избори. Забелязва се, че в някои случаи техните действия и решения противоречат на тези ценности. Тази непоследователност води до недоверие сред избирателите.

Стимулът на всяка една личност, имаща участие в политиката на страната, трябва да е насочен в интерес и защита на правата гражданите. Тези прояви са в разрив с този принцип.

Какви са ефектите върху избирателите и демокрацията?

Политическото лицемерие подкопава доверието в държавната политика, партиите и самия демократичен процес. Разочарованието сред избирателите започва да води до по-ниска активност при гласуване и по-слаба демократична система. 

В резултат на това те са по-податливи да се увлекат по философията на някои екстремистки партии, които обещават радикална промяна, но нямат необходимия опит или компетентност.

Разпространението на политическо лицемерие в предизборните кампании има влияние също и върху избора на министри и партийни кадри. Това възпрепятства ефективното управление на дадена държава, водейки до липса на квалифицирани и етични лица в политиката.

Има ли ефективни стратегии за справяне с проблема?

Ефективността на тези стратегии до голяма степен зависи от свободата на словото. За да се изгради правилна и отговорна култура е необходимо да се насърчат някои основни стандарти в политиката. Такива са прозрачността, проверка на фактите, гражданското участие.

Също, насърчаването на публични дебати между политиците позволява на гласоподавателите да преценят тяхната последователност и надеждност. Тези стратегии играят важна роля при създаването на мирна демократична среда.

Предишна Влиянието на социалните мрежи в политиката

Politikat.net © Всички права запазени