PolitiKat:За PolitiKat

от PolitiKat

Версия от 16:21, 14 юли 2012 на Komitata (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

PolitiKat e марката, под която действа инициативата за ограничаване на политическото лицемерие и се реализира от фондация „14-ти януари“.

Това е уеб сайт, в който могат да бъдат съхранявани, сортирани и проследявани политическите обещания и становища на различни политици, държавни и общински служители. Сред възможните обекти за наблюдение са: срокове за завършване на инфраструктурни проекти, позиции по различни принципни, обществено значими въпроси (например за данъчна и социална политика, икономика и пр.).

Сайтът дава възможност за проследяване на развитието на поетия ангажимент или твърдение във времето, както и медийните изяви на съответното политическо лице. Също така, ще изискваме информация от институциите, за да бъде установен крайният резултат по даден въпрос.

Всичко това, разбира се, не е по силите само на двама души. Ето защо, в този проект ще може да се включи всеки желаещ, добавяйки и обработвайки информация за направените от произволен политик обещания, поетите ангажименти и нивото на тяхното изпълнение. Разчитаме основно на това, около проекта да се изгради силна онлайн общност, която да има пълноценен поглед върху основните политически процеси в България, да документира всички значими събития и изявления, а ние, от своя страна, поемаме ангажимента да създадем регулиращи механизми и правила за публикуване на данните, тяхното качество и достъпност.

Разбира се, очакваме проектът да допринесе за това, политиците да бъдат по-реалистични в обещанията си, разбирайки, че всяко тяхно невярно твърдение или неизпълнен ангажимент ще бъде документиран в Интернет и, при необходимост, информацията може да бъде използвана при бъдещата дейност на лицата, поели дадените ангажименти или на техните политически сили.

Тази инициатива е непартийна и отворена за привърженици и членове на всички политически сили, при спазване на правилата за поведение и публикуване в сайта, които предстои да бъдат изготвени.

Проектът се осъществяваше със съдействието на Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, а до 30-ти май 2012г., с помощта на „Отворено общество“. Ceet.gif


Основна информация за PolitiKat

Помощни страници

Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев