Портал:Бойкометър

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене

Бойкометър

Boyko Borissov 2.jpg
Идеята за този проект се дължи на Обаметъра. Подобно на американския си колега, политикът Бойко Борисов е любимец на медиите и се радва на огромен рейтинг и популярност, дори година, след като спечели парламентарните избори през 2009 г. и стана Министър-председател на България.

С честите си появявания в медиите, Бойко Борисов вдъхнови проекта “Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие", представляван от този уеб сайт.

Медийните изяви на Премиера често стават източник на най-разнообразни обещания и политически становища. Точно тези изказвания на Министър-председателя са обект на изследване в портала Бойкометър.

Разбира се, ние разчитаме на помощта на всеки, който желае да допринесе за прозрачността на властта и правото на информация в България. Регистрирайте се, и можете веднага да започнете.

Казана дума...

Бойко Борисов: "Всичко, което сме обещали трябва да го изпълним!" [1]

Обещания

Статистика

pChart

Няма движение

Бойко Борисов"Истински се надявам да не е казал такава глупост. Защото Найденов ще си отиде след него. И много бързо ще се оправя с него, ако е казал подобно нещо през главата ми", заяви премиерът по адрес на заместника си, цитиран от агенция "Фокус".

Няма движение

>>>
Бойко Борисов"България, по начина, по който работи в момента, няма от какво да се притеснява, че ще изпадне. Ние ще влезем в еврозоната, когато те си я отрегулират по начина и по принципите, които ние и в момента правим - заяви Борисов. - Рано или късно всички държави в Европа ще имат единна европейска валута"

Няма движение

>>>
Бойко БорисовВодещ: Добре. Предлагам ви по друга тема да минем - Министерският съвет. Според вас наблюдавате ли някакво разединение в екипа си, в отбора си, разделяне на групички?

Б. Борисов: В момента, в който го усетя, че има подобно нещо, защото така ми подсказвате всъщност, че вие сте усетили... Водещ: Да.

Б. Борисов: ...Виновниците ще ги махна. Ама веднага и незабавно. И те го знаят прекрасно. В момента, в който някой се обяви срещу свой колега, просто ще го махна... Вече много пъти го демонстрирах, събира се изпълнителната комисия, предлага на групата в парламента, тя гласува и на другия ден вече не е министър. Много бързо, много бързо всеки, който се опита на гърба на правителството да прави някаква кариера...

Няма движение

>>>
Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов е обещал на турския външен министър Ахмед Давутоглу, че България ще строи още джамии с държавни пари. Двамата са разговаряли в рамките на срещата на върха на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която се проведе на остров Свети Стефан в Черна гора. Премиерът е информирал турския първи дипломат, че политиката на кабинета предвижда инвестирането на държавни средства, които идват главно от данъците на всички българи, в смесените региони и за възстановяването на джамии и посочи за пример джамията в Стара Загора, за която вече са отпуснати около 3 млн. лв.

Няма движение

>>>
Бойко БорисовСлед като бъде завършена автомагистрала "Тракия", катаджиите по всяка вероятност ще започнат да бъдат оттегляни и ще се разчита предимно на видеонаблюдение.

Няма движение

>>>
Бойко БорисовЩе се търси бърз начин за концесиониране на бившето военно летище в Балчик, за да може да се ползва от бизнеса, туристите и гостите по Северното Черноморие. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на голф игрището „Тракийски скали" в община Каварна.

"Разбрах, че от години не се ползва, понеже някой не давал. Ще видим кой е този някой", каза премиерът. Той заяви, че е запознал министрите на транспорта и отбраната Ивайло Московски и Аню Ангелов с въпроса и още от понеделник ще трябва да се работи, за да може в най-кратки срокове да бъде дадено летището на концесия и от него да се възползват както бизнесът, така и гостите на тези туристически комплекси.

Премиерът подчерта, че с магистрала „Хемус", която ще бъде направена през следващия програмен период на ЕС, и "с изграждането на четирилентовия скоростен път Варна-Шабла-Констанца гостите на региона ще бъдат доволни, а правителството ще си е свършило работата".

Няма движение

>>>


Изпълнява се

Бойко БорисовВодещ: Министър-председателят Бойко Борисов и въпросите на „Панорама”. Поражение ли е референдумът, защо го наричат диктатор и още теми, като първата е стрелбата пред Съдебната палата.

Господин премиер, когато стрелят пред Съдебната палата какво отговаря държавата?

Бойко Борисов: С арести.

Водещ: Има ли арести сега?

Бойко Борисов: Ще има. Помните преди три години, като имахме подобен инцидент, след това една по една паднаха групите на „Килърите”, на „Наглите”. Хора с доста убийства вече имат осъдителни присъди. За отвличанията има осъдителни присъди. Самият прострелян има осъдителна присъда

В изпълнение

>>>
Бойко БорисовБойко Борисов: Казах на нашите симпатизанти за „Белене”, че три пъти не. Оттам нататък кое е поражение? Поражение е за тези, които инициираха този референдум, защото 90% от българите просто казаха: „Това е нещо, което не е наша тема, не ни интересува, не я разбираме.” или каквото щеш – 90%. Освен това нашата позиция е ясна – изграждане на седми реактор в „Козлодуй”, да на ядрената енергия. Кое не са разбрали? И…

Водещ: Въпросът се връща повторно в парламента и тогава дали ще кажете пак три пъти не?

Бойко Борисов: Естествено… Естествено, то и Станишев е казал не три пъти, а от 2006 до 2009-та само не. Само не е говорил. /…/ го е подписал, за което винаги ще му благодаря, защото много пари са похарчени и аз съм убеден, че рано или късно за това ще си получат възмездието, но в същото време сега няма здраво мислещ човек, който да посочи откъде да се извадят такива милиарди. Гледах сутринта репортаж за Радомир – 500 дупки на една улица, когато асфалтираме – било лошо, а когато има дупки е хубаво.

В изпълнение

>>>
Бойко БорисовВ парламента ГЕРБ е гласувал „против”, така че и да влезе, макар че като гледам избирателната активност, живо пиле няма вече по улиците, ако мине 20%, отново в парламента ще гласуваме „не”. Ние сме последователна партия и сме ясно и точно казали „да” за седми реактор в "Козлодуй". България е ядрена сила в момента, има ядрени реактори и ще строи ядрен реактор на Козлодуй, каза Борисов.

В изпълнение

>>>
Бойко БорисовВодещ: Кога ще бъдат изборите, г-н министър-председател?

Борисов: Нямам представа. Мисля юли, ако. . .

Водещ: Януари казвате: никакви избори, докато не си построим магистралите. Това по повод на пак приказките, че може би ще искате предсрочни избори. Сега, това. . .

Борисов: Ами, май месец ще излязат, юни ще излязат доста отсечки вече готови.

В изпълнение

>>>
Бойко БорисовВодещ: Какво е политическото решение на ГЕРБ за забраната за тютюнопушенето?

Борисов: Абсолютно сме против да падне забраната. И аз се срещнах с представителите на ресторантьорите, хотелиерите. Да, те имат много доводи, но моето мнение е, че не трябва да пада тази забрана.

Водещ: Тоест това е, да кажем...

Борисов: И здравната комисия онзи ден, доколкото знам, го е отхвърлила.

Водещ: Това е, както казахте по закона за конфискацията, това е политически въпрос, ГЕРБ е за здравето и депутатите...

Борисов: Да се надяваме, че няма да ме карат...

Водещ: ...спазят политическите...

Борисов: ...след това да ходя пак с оставка на следващо гласуване.

В изпълнение

>>>
Бойко БорисовДо края на 2013 г. България ще усвои 100% от еврофондовете, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Етрополе, предаде БТА.

В изпълнение

>>>


Блокирано

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов заяви пред министрите в началото на правителственото заседание, че ако взети бонуси не бъдат върнати или дарени, в понеделник ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява.

Блокирано

>>>
Бойко БорисовПремиерът уточни, че по линия на Световната банка са осигурени 35 млн. евро, които ще бъдат инвестирани в различни проекти в североизточната част на страната и в частност във Варна.

Блокирано

>>>
Бойко БорисовПремиерът Борисов обеща още следващия програмен период, заедно с автомагистрала "Хемус", да бъде готов и четирискоростен лентов път Варна-Шабла-Констанца. Той подчерта, че е много важна ролята на инфраструктурата за икономическия просперитет на всеки един район.

Блокирано

>>>
Бойко БорисовБойко Борисов: "Сега мислим по варианта за "Надежда", дори за стадион "Локомотив" да видим какво му е състоянието, да речем, на това място да направим национален стадион, който в края на годината да започнем да го строим... Представете си вариант да имаме отбор в Шампионската лига и да отидат да играят в Белград да речем, или да ни дадат европейско първенство да речем и ние да го откажем, защото нямаме съоръжение..."

Блокирано

>>>
Бойко БорисовБорисов: Найденов подава оставка, ако до 30 април не изплати субсидиите. Ако до 30 април не бъдат изплатени субсидиите на всички земеделски производители Мирослав Найденов ще подаде оставка, каза премиерът Бойко Борисов след подписването на споразумение с протестиращите зърнопроизводители, предаде репортер на БГНЕС.

Блокирано

>>>
Бойко Борисов„Как ще има пристанище Бургас, без да има магистрала до него и развитие на индустрия, когато няма пътища за нея. Обещал съм от името на правителството в средата на 2012 година българите да отидат на море по магистрала Тракия."

Блокирано

>>>


Неизпълнено

Бойко БорисовАко ГЕРБ спечели, отново ли ще поканите Симеон Дянков за финансов министър?

Разбира се.

Той ще бъде лицето на…

Той се справя…

…предизборната кампания.

Много хора го мразят, но той се справя много добре. Много държави фалираха, много държави изкараха хората си на улицата, след като бяха харчили повече, отколкото са произвеждали. А ние сме отговорни хора и към следващите поколения и искаме да оставим една стабилна България.

Неизпълнено

>>>
Бойко Борисов"С цялото ми уважение към това, че всеки има право да пуши или не, сигурен съм че забраната няма да отпадне. Постепенно хората свикват с това и не виждам основание да се отменя," каза Борисов.

Неизпълнено

>>>
Бойко БорисовВчера беше делегация наша там, която на най-високо ниво каза какви са нашите планове и какво възнамеряваме да направим. И това, което министър Добрев ме информира пред медиите, е, че в рамките на месец април трябва да се приключи юридически казусът.

Неизпълнено

>>>
Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов ще съобщи в понеделник в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин решението на България за АЕЦ „Белене". Борисов отказа да каже - какво ще бъде то. В 10,30 часа утре имам разговор с президента Путин, ще му кажа това, което сме взели като решение за АЕЦ „Белене", за да не научава от медиите. Коректно е да се съобщи на партньора от другата страна. Това каза в интервю министър-председателят Бойко Борисов. Дали ще го отрежа или не, нека да не правим изводи, каза Борисов.

Неизпълнено

>>>
Бойко БорисовКъм този момент ние имаме в сметката преводи от 603 хиляди 675 лева и 62 стотинки от 2009-2010-2011 години до сега – парите, които са взети от министри, заместник-министри, областни управители, началници на кабинети, до стотинка са върнати…

Призовавам в тази сметка да бъде преведен и хонорарът на Ахмед Доган. И цинизмът, с който Лютви Местан ме запита какво ще ги направим, ето какво ги направихме – половината ги уволнихме, другите си върнаха парите, да видим те какво ще направят сега. Така че, призовавам Станишев, всичките негови заместник-министри, министри, парите, които са взели от бордовете през своите години на управление…

С една дума, те са си раздавали бонуси, взимали са маса пари, виждате в какви суми, произвеждали са милионери, защото над половин милион е взел само един заместник-министър, да бъдат така любезни в тази сметка да си преведат парите и тогава могат да ни задават въпроси на нас…

От тези пари, които имаме, предлагам, понеже ги видях и завчера по телевизията и тук приятели всякакви са се събрали. Колко пари за вас бяха нужни? Има ги парите, останете след Министерския съвет с министър Дянков да дадете сметката – имаме право, защото това са законни пари, които са получили министрите, сега са ги дарили на практика в тази сметка, да ви преведем още днес тези пари. Вие, щом сте инициативен комитет, оттук – при Доган, милионите от хонорарите; при Първанов – от неговите съветници, които са били с толкова пари. Защото там има и друг – Чавдар Георгиев – и той е със стотици хиляди. И други. При Станишев – за други болни деца. Ще ви кажа горе-долу какви пари може да съберете, ако сте активни – не по-малко от 7-8 милиона. Те са много повече, но ако тези политически партии постъпят, както партия ГЕРБ. Поне 7-8 милиона минимум ще съберете. А ние ще ви помогнем, защото сме ги извадили от 2005 година. Сега, докато вадихме за 2009-2010-2011 за нашите министерства, сме извадили от 2005 колко са взели от бордове и бонуси предишното правителство…

Така че, ако искат да са толкова морални, колкото ние, да бъдат любезни в тази сметка да си приведат парите и съответно да кажат за кои деца ще отидат. Не ги оставяйте на мира сега тях

Неизпълнено

>>>
Бойко Борисов"Създаваме към държавната компания "Язовири и каскади", си представете, все едно ДНСК, дирекцията за националната строителен контрол, само че върху язовирите. Защо? Защото там са най-добрите експерти, имат голяма численост, имат възможности, вертикално подчинение, почти военизирана структура, простичко казано, която, по смисъла на Закона й се дават такива правомощия, разбира се, ние ще го минеме през министерския съвет, ще отиде в парламента, ще се промени мъничко там и закона… В общи линии, и вече тази дирекция, независимо дали язовирът е общински или държавен или какъвто и да било, след като отидат експертите, след като направят съответната преценка и дадат своите предписания, тази дирекция сега само констатира, ето, преди, от 1964 година, после преди 10 години, после преди няколко години, за този въпрос на язовира имало ли е пукнатина нямало ли е… Констатирано е "ДА", мерки не са взети… Защо?Зашото местният кмет, между другото, тя е една доста храбра жена, както и областната управителка на Хасково, милите, бяха направили всичко, според мен, което е по силите им тогава, но те нито има експерти, които да им кажат:"Госпожо Кмет, това ще се спука или няма да се спука…" Които, ако са й казали така, като община, има финансите да го направи… Тази дирекция, като констатира това нарушение, прави предписания, ако не се отстрани в рамките на месец, два или три, колкото кажат експертите, отива, отвива крановете, пуска шлюзовете, източва язовира, събаря стената и приключваме с този опасен за населението обект! Това е единствено правилното решение!

Неизпълнено

>>>


Частично изпълнено

Бойко Борисов"Машините са влезли в огнището на пожара на Витоша и до 3 часа той ще бъде потушен", заяви премиерът Бойко Борисов при инспекция на автомагистрала "Марица".

Частично изпълнено

>>>
Бойко Борисов- Депутати от ГЕРБ твърдят, че министрите не правят достатъчно реформи в своите ведомства. Ще смените ли ли някой от тях, ако не е достатъчно смел? - Естествено. Не може всички да се оправдават с мен или с Дянков. Трябва да си поемат кръста и да си направят реформите. Да, реформите са непопулярни. За радост обаче българският народ оцени усилията ни. Аз съм много признателен, че народът гласува на изборите за честността.

Частично изпълнено

>>>
Бойко БорисовВ бюджета за 2012 г. има 250 млн. повече за пенсии. Четвърто, в средата на годината, от май месец, възнамеряваме да вдигнем най-ниските пенсии от 136 лева на 145 лева. Вдигнахме веднъж минималната работна заплата и ще я вдигнем още веднъж на 290 лв. Думата "замразяване" е крайно неточна и некоректна.

Частично изпълнено

>>>
Бойко Борисов„До днеска вечерта му е срока. Три закона трябва да промениме, но ако трябва ще ги промениме и тях. Тези майки, които бяха взели неправомерно пари, сега, когато ги връщат, ги връщат с лихви. И затова съм му възложил какво да промениме за да си върнат само неправомерно взетите пари, а да не плащат лихви. Все едно сме ги дотирали за тези години, сме им ги дали безлихвен заем”, каза премиерът.

Частично изпълнено

>>>
Бойко БорисовЗаради по-добрите приходи от агенция "Митници" и НАП, в сряда правителството ще вземе решение минималната работна заплата да бъде увеличена от 240 на 270 лева. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в неделя по време на посещението си в Аксаково. Той допълни, че до 10 дни ще стане ясно с колко процента ще бъдат увеличени и пенсиите.

Частично изпълнено

>>>
Бойко БорисовБойко Борисов: "Догодина, по това време, започваме пътя Ботевград-Мезрда, от Мездра към Враца вече четирилентов път и тогава този регион ще бъде свързан на практика през Дунав мост 2, от Солун, София, Видин, Европа..."

Частично изпълнено

>>>


Изпълнено

Бойко БорисовВ предаването "Тази сутрин" по бТВ, премиерът Борисов обеща, че таванът от 180 хиляди лв. за лечение на деца в чужбина ще падне, с думите:

Водеща: Или да се подмени закона или да падне таванът?

Бойко Борисов: Да. Недопустимо е мине, не мине или да умре дете, или да гледаме хора, които ходят да просят. ...

Водещ: Ако бяхте казали директно новината, щяхме да ги съкратим. А новината е, че ще има нов здравен министър, но не знаем кой.

Бойко Борисов: Не съм казал, че ще има нов здравен министър. Но във всички случаи по цените на лекарствата - с милиони са паднали и в същото време таванът също ще падне.

Изпълнено

>>>
Бойко БорисовБОЙКО БОРИСОВ: Депутатите на ГЕРБ в Европаламента ще гласуват против.

Изпълнено

>>>
Бойко Борисов"Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ взехме решение от държавната субсидия 1 милион лева да преведем за пострадалите райони. Това е нашата лична помощ към хората, за да могат пострадалите да възстановят домовете си. Все пак 1 милион лева от нас като партия са доста пари. Главно са пострадали кирпичени постройки. Ще им помогнем, плюс това, което ще е от Европейската комисия, плюс това, което ще дадем от държавния бюджет", посочи премиерът.

Изпълнено

>>>
Бойко Борисов30 милиона лева европейско финансиране пък са предвидени за програмата "Аз мога повече". Тя е за работещи хора, които обаче искат да получат допълнителна квалификация.

Изпълнено

>>>
Бойко БорисовБойко Борисов: Ами като дойдат половин България, ще ни сменят и ще дойдат тези, които са направили дупките в бюджетите, дупките в НОИ, да си ги изкарат и след няколко години така, както след Жан Виденов се хапеха всичките да не кажа къде ...– така че, добре дошли са, да дойдат. В края на краищата всеки, каквото прави, за себе си го прави.

Водещ: Това за оставката не го говорите сериозно, нали, това е малко „плашене на гаргите”, както се казва?..

Бойко Борисов: Напротив, никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза да управлява сам, никой. Защото в тази криза с всяко едно съсловие ние влизаме в конфликт в момента, това са наши избиратели, но това е просто правилното. И бих го оприличил пак с една майка, която води детето си да му бият имунизация, и то плаче, дърпа се, но тя знае, че трябва да му я направят, защото след 20 години ще го хване болест, която не може да се излекува. И на нея и е мъчно, че го води, че ще го боцкат, ще му тече кръв, ще плаче, но знае, че това е правилно. И сега ние, ако не искаме да направим тези поколения, които сега работят, след 10-15 години да се окаже, че в един момент нямат пенсии, ние трябва да ги хванем за ръка и да ги заведем, и да го направим.

Изпълнено

>>>
Бойко БорисовВ бюджета за 2012 г. има 250 млн. повече за пенсии. Четвърто, в средата на годината, от май месец, възнамеряваме да вдигнем най-ниските пенсии от 136 лева на 145 лева. Вдигнахме веднъж минималната работна заплата и ще я вдигнем още веднъж на 290 лв. Думата "замразяване" е крайно неточна и некоректна.

Изпълнено

>>>

Становища

Статистика

pChart

Запазено

Бойко БорисовТова, което се случи в залата с Ахмед Доган, защото е важно, ние първо с декларация в парламента го осъдихме като акт. Той не е хубав – дали ще метнат яйце, дали ще извадят газов пистолет, размихме се – дето се вика – с най-малкото. Притеснително е, че след това беше пребит като куче от тези борци за демокрация. Безспорно осъдихме най-тежко това, което извършиха срещу Ахмед Доган в залата. Но и последващите действия показаха едно друго лице на ДПС. И не един и двама човека те са пребили в страната по време на предизборни кампании или, че са несъгласни с тях, включително и наш представител в Кърджали.

Запазено

>>>
Бойко БорисовНо и последващите действия показаха едно друго лице на ДПС. И не един и двама човека те са пребили в страната по време на предизборни кампании или, че са несъгласни с тях, включително и наш представител в Кърджали.

Запазено

>>>
Бойко БорисовВодеща: г-н Борисов и г-н Цветанов кои три политически принципа няма да пренебрегнете в управлението си в България, а и в Европейския парламент, дори да се наложи икономическа криза и политическа?

Г-н Борисов, 2009г., зададох този въпрос. Сега, как бихте отговорили на него вече близо четири години начело на държавата?

Борисов: Аз мисля, че и сега спазваме принципите на прозрачност в управлението, на отговорност към следващите поколения, принципите на демокрацията, принципите на плурализма. Винаги изслушвам мнението на хората. Вие, виждате благодарение на Вас, и много други неправителствени организации. Ние бяхме от държавите, които първи реагираха по теми, които бяха много, как да кажа... Все още дори в Брюксел нямаше реакция по тях. Помните и мига с две думи да ги кажа. Когато ставаше въпрос за генно-модифицираните храни, България беше от малкото държави, които не ги допусна. За АКТА, когато хората се вдигнаха, при взето решение от Европейската комисия, България беше първата, която каза „НЕ", ние няма го подпишем и няма да го изпълним. Същото беше за шистовия газ, ако си спомняте. Същото беше за когато ставаше въпрос за Закона за горите за застрояването на Витоша. Сигурно и други бих могъл да изброя, но... Първите, които реагирахме и направихме Закона за..., който защитава дори животните от тези мъчения. Помните как им режеха краката навремето. И това е било, винаги вследствие на силната гражданска позиция, и на неправителствените организации, еко организациите, медиите в България, така че...

Запазено

>>>
Бойко БорисовВодещ: Възприятие на корупцията, "Трансперънси интернешънъл", също тази година малко по-назад. Борисов: Малко е назад, защото те замерват хората какво мислят. Ако днес един човек, който всичко му е наред, има много такива хора, един катаджия го спре и му вземе 20 лева, за него това е корупция, и усещането му, че я има... или един данъчен, или един митничар нещо му направи, той казва: да, има корупция. И това ни е усещането. Те и мен да ме попитате има ли корупция, и аз ще кажа: да.

Запазено

>>>
Бойко БорисовБОЙКО БОРИСОВ: И още веднъж да повторя позицията на ГЕРБ, да я знаете, защото партията ни е излъчила министри и премиер, затова трябва да се следва поетата в предизборната програма политика. Ние сме „за” ядрена енергия, иначе бихме зачеркнали ядрената централа Козлодуй. Ние сме „за” изграждане на седми реактор, след време на осми реактор в Козлодуй, защото там има най-добрите професионалисти в Европа – над хиляда инженери с цялата инфраструктура, с население, което се гордее, че са енергетици, поколения работят там, електропреносна система за милиарди, която води до всички части на България.

Ние сме „против” Белене и затова правителството и парламентът с наше решаващо участие прекрати проекта „Белене”. Защото той е скъп, държавата няма пари, не е необходим на държавата и повтарям, затова ние го канселирахме.

И тук е единствената ни прилика със Станишев. Единствената ни прилика – както той, така и аз не подписахме проекта „Белене”. Това ни е една изключителна обща черта. Както той, така и аз показахме голяма приемственост, защото и преди Станишев не са го подписали – от 1980 и коя година та до ден днешен. Сиреч, голяма приемственост има в тази област и действително тук имаме еднакво мнение и пълно разбиране.

Запазено

>>>
Бойко БорисовСтраната ни е най-бедната в ЕС заради БКП. България тръгва от две изходни позиции - най-нисък брутен вътрешен продукт и най-бедна държава в Европейския съюз. Това е следствие от 100-годишното управление на социалистите, на БКП. Това коментара премиерът Бойко Борисов след срещата на евролидерите в Брюксел, на която не беше постигнато споразумение за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г.

Запазено

>>>


Частично променено

Изцяло променено

Бойко БорисовБойко Борисов: Аз изпратих Трайков преди един месец, лично, заедно с Дянков в Москва. Да каже на руснаците, че няма да строим "Белене" и искам да си вземем да си платим реактора и да си го закараме на "Козлодуй". Аз лично, сега чувам, че щяла да става смяната, защото сме искали "Белене", пък Трайчо не бил искал.

Водещ: Чакайте, чакайте малко, защо...

И аз ще предложа и на президента Певнелиев да обмисли каква е възможността да се направи референдум – и за „Белене” и за шистовия газ. Референдум, ако има възможност, разбира се, такава в закона...

Но той не е спрян по простотата причина, че да кажеш не на нещо, в което държавата е вложила 1,380 млрд. лева, по което държавата в начало на май, мисля, че беше до 6-и май, трябва да върнем кредит за половин милиард лева, взети за "Белене". Можете ли да пишете половин милиард, без да го сбъркате. Ние трябва да извадим пари на данъкоплатеца и да ги сложим май месец, да ги върнем, похарчени за "Белене". И когато някой си казва сложи му кръст на този проект, трябва да знае какви пари са изхарчени. И затова ние се мъчим. Но това със съответно точни, ясни финансово-икономически обосновки. За да мога, като отида в парламента, да кажа, уважаеми господа отляво, отдясно, от центъра, ето така стоят нещата – похарчени толкова народни пари, такъв риск, такива перспективи, такива възможности. Можем да диверсифицираме проекта "Белене". По какъв начин? Ако се взима гориво примерно от трета страна. Или не можем? Всичко това в момента консултанта HSBC го изписва. И най-вероятно Мартин Димитров от някой шпионин е разбрал някоя страница какво пише и излезе и казва Борисов да го гласи. То не е дошло при мен на масата. Когато дойде при мен, могат да знаят колегите от СДС, ако, разбира се, са сериозни ще поискам или на секретно заседание в парламента, ще поканим Комисията по енергетика и ще им представим това, което сме написали. Това решение за подобен проект, за толкова похарчени пари може да се вземе и от нас, разбира се, но след обществен дебат. И аз ще предложа и на президента Певнелиев да обмисли каква е възможността да се направи референдум – и за „Белене” и за шистовия газ. Референдум, ако има възможност, разбира се, такава в закона.

Изцяло променено

>>>
Бойко БорисовПремиерът Борисов за операцията в Либия: "...Ние не учатсваме, защото няма формулирани цели и начини, по които това да се случи. В подобна авантюра аз не бих пуснал нашите летци... Когато има толкова много въпросителни... може да е силна думата, но тя почти изцяло отговаря на това, което се случва в момента..."

Изцяло променено

>>>
Бойко БорисовСравняват Ви с един предишен управник. Това е картинка от Фейсбук. Дали ви ядосва или ви радва? В тази картинка има малко носталгия, има малко шега. Може би има и малко опозиционни намеци. Виждате ли я?

- Виждам я, но тя е некоректна към Тодор Живков, защото една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.

Харесва ли Ви, че ви сравняват с Тодор Живков? - Не, не ми харесва, защото сме несъизмерими.

Мислите, че той е по-голям от вас?

- Фактът, че 20 години след падането му от власт никой не го е забравил показва, че доста неща са били направени. А е и факт, че 20 години ние приватизираме, ние само приватизираме това, което е построено до тогава.

Изцяло променено

>>>
Бойко БорисовВодещ: "А този Павлин Паришев, който е там един от министрите на веселбата? Той спонсор ли е бил на партия ГЕРБ? Подкрепял ли ви е на местните и на последните парламентарни избори?"

Б. Борисов: "Аз не ги познавам тези хора, така че... на местно ниво какво са правили, съмнявам се, но не мога да бъда категоричен. Факт е, честно казано..."

Водещ: "Не можете да бъдете категоричен, че сте като партия сте били спонсорирани от тях? Така ви разбирам."

Б. Борисов:

"Не, аз съм категоричен, че аз и ГЕРБ не са спонсорирани от тях. Но дали на местно ниво някой не се е подвел или нещо да са направили... затова има неща в които съм категоричен, неща, които не знам."

Изцяло променено

>>>
Бойко БорисовБорисов пред bTV: "Днес инспекторатът трябва да се произнесе... Винаги може да стане грешка... винаги може да има проблем. В случая, аз искам да ги накажем и то строго! Много строго! За това, че непрофесионално са се отнесли!..

Изцяло променено

>>>
  1. Борисов към кмета Йорданка Фандъкова, при инспекция на надлез в София
Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев