Цветан Цветанов

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Цветан Цветанов
Вице-премиер и Министър на вътрешните работи
Роден:


Процент на изпълнение на направените от Цветан Цветанов обещания

pChart

Обещания

Кой Състояние Цитат
Цветан Цветанов

Няма движение

Готов съм да се откажа от политиката и от каквито и да е дейности, ако някой докаже, че по мое време са подслушвани журналисти”. Това заяви пред bTV бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. >>>
Цветан Цветанов

В изпълнение

- Ако все пак не получите пълно мнозинство, коя партия ще потърсите за коалиция? - Знаете, че няма да се обърнем нито към БСП, нито към ДПС. Кунева пък каза, че няма да се коалира с ГЕРБ. Истината е, че няма политически субект, с когото можем да се коалираме. Защото няма такава партия, която да поеме като нас политическата отговорност. >>>
Цветан Цветанов

Няма движение

Водещ: Ще се включите ли като ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ в исканите от опозицията консултации за правилата, по които да се проведат изборите за промените в Изборния кодекс? Цветанов: Аз няма да бъда шеф на предизборния щаб, а това се предвиждаше и като изменение в Изборния кодекс. Скандалът, който в момента опозицията предизвика за Изборния кодекс, е изцяло в тяхното поле. Но странното е, че се получи една много странна консолидация между БСП, ДСБ, ДПС, което показва какво е всъщност решението на тези политически формации и мога да ги възприема като под общ знаменател, те са едно цяло само че с различна, фалшива идентичност. >>>
Цветан Цветанов

Изпълнено

Водещ: Как ще гласувате на референдума господин Цветанов - за или против?

Цветанов: Разбира се, че има място ядрената енергетика в България, но не по начина, по който беше структурирана...

Водещ: Сега, не, ключовият въпрос е вие искате ли нова ядрена електроцентрала? То това е въпросът, не дали ще се развива...

Цветанов: Разбира се и правителството е заявило много ясно, че в АЕЦ"Козлодуй"...

Водещ: Не, не това не е нова. Президентът, помните ли, президентът искаше формулировката на въпроса да бъде нови ядрени мощности.

Цветанов: Да.

Водещ: Нови ядрени мощности би означавало и нов реактор. Само че като е нова ядрена електроцентрала, това е нещо различно от "Козлодуй". Затова ви питам как ще гласувате за или против. Искате ли друга централа, която да не е "Козлодуй"?

Цветанов: Аз не искам друга централа.

Водещ: Не искате, тоест вие ще гласувате против на този референдум.

Цветанов: Точно така, да.
>>>
Цветан Цветанов

Неизпълнено

Водеща: Така. Сега вие меко се изразявате, но дайте малко конкретика. Казвате, един-двама души от полицията в Перник, които не са се държали добре със семейството на убитото момиче.

Цв. Цветанов: Знаете, че има звена на ГДБОП в цялата страна. Представителят на звеното на БОП в Перник, поне от това, което вчера чухме и това което ние също имаме като предположения, смятаме, че не се е държал най-адекватно като поведение спрямо близките на Мирослава.

Водеща: Какво ще бъде наказанието за него?

Цв. Цветанов: Днес в 10.00 часа ще имам възможност да разговарям със служителя заедно с директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и директора на Областна дирекция - Перник, след което ще взема и своето решение.

Водеща: Какви са опциите за наказание, които стоят пред вас?

Ц. Цветанов: Вижте, не знам дали трябва да конкретизираме точно какви са опциите. За мен е важно, че ние винаги сме били безкомпромисни към всяко едно поведение, което е несъпоставимо с дейностите, които са в Министерство на вътрешните работи. Но това, което пък беше дадено като изключително висока оценка, това е за директора на Областната дирекция от семейството и също така от служителите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", които работиха от самото начало и до самия край.
>>>
Цветан Цветанов

Частично изпълнено

Според Цветанов не Конституционният съд, а правителството е това, което оценява качеството на дипломацията, която се прави от даден посланик и критериите, по които той може да бъде отзоваван за недобре свършена работа, са много. "Ние ще се съобразим с решението на Конституционния съд и няма да отзоваваме посланици заради това, че са били агенти на ДС", уточни Цветанов.

Той подчерта обаче, че точно там, където имаме такива дипломати - в Холандия, Германия и Великобритания, са най-яростните критики към България. Според него в тези държави нашите официални представители не са приемани добре от правителствата, които са евроатлантически партньори на България.

Вицепремиерът заяви, че за тях ще има решения на правителството и укази, които ще бъдат подписани от новия президент. "Това ще бъде само в интерес на държавата и обществото и за връщане на доверието на нашите евроатлантически партньори", заяви Цветан Цветанов днес в Бургас.
>>>
ОЩЕ...

Становища

Кой Състояние Цитат
Цветан Цветанов

Запазено

- Значи вие предпочитате да помагате на други държави, там да бъдат заловени родните престъпници, за да бъдат осъдени, вместо да влизат в родните съдилища? - Да, точно така. Ето примерно делото на Брендо - знаете, че е от 2006 г. е започнал процес за пране на пари у нас. Сега сме 2013-а. А още няма произнасяне на първа инстанция. В Италия обаче вече тече процес срещу него и скоро ще има присъда. За по-малко от година. Затова за тези случаи е по-добре да подпомогнем европартньорите и да ги съдят там. Вижте и делото САПАРД. В чужбина има присъда, тежка присъда, а у нас оправдателна. С едни и същи доказателства за едно и също престъпление. Какво да кажа повече. >>>
Цветан Цветанов

Запазено

Водещ: Тук от прокуратурата специално, защото…

Цветан Цветанов: Делата са от години в съдебната система и оттам нататък няма абсолютно никакво движение.

Водеща: И изходът какъв е, защото хубаво организираната престъпност, хубаво акции, но хората променят начина си на живот заради крадците? Да си продадат вилата на това красиво място, за да се спасят.

Цветан Цветанов: Изходът е адекватна правораздавателна система, това го казвам вече колко години. Без адекватна правораздавателна система, каквото и да направи гражданинът, който да си залови престъпника и да го предаде на полицията, полицията може да задържи не повече от 24 часа… И събраните доказателства прокурорът трябва да ги внесе в съда. Съдът трябва да се произнесе с адекватна присъда, защото ние сме държава на абсурдите. Аз ще ви дам един друг пример, който не е свързан с кражба, а се свързан с отнет човешки живот на пешеходна пътека – за Лора, където вие знаете за какво става въпрос във Варна.
>>>
Цветан Цветанов

Запазено

Цветан Цветанов: Това, което президентът е казал, аз не бих искал да го коментирам.

Водещ: Защо?

Цветан Цветанов: Защото длъжността президент в България, тя е само протоколна. Кажете ми какво зависи от президента, но пък на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и трябва да бъде уважаван.
>>>
Цветан Цветанов

Запазено

Водещ: Създаде се впечатление, че настоящият лидер на СДС влиза в тайни договорки с ГЕРБ. Нещо му е обещано от ГЕРБ, дали при броенето на резултати, дали при места в листи, дали с даване на генно-инженерство, ако може така да кажем на някаква коалиция, която да обслужи и влизането, политическото бъдеще на остатъка от СДС и евентуално ГЕРБ за бъдеща коалиция. Мислите ли дългосрочно за взаимодействие със СДС през подмяната на кадрите и каквото нещо се случва?

Цветан Цветанов: Това е толкова несериозно, че не си заслужава да го коментираме. Но пък е логично, както го обяснявате, да може да се манипулира обществото или съответните членове от дадената политическа сила.

Водещ: Има ли контакт със СДС, така звучи отстрани и така изглежда между другото? Вие казвате, че не е вярно.

Цветан Цветанов: Първият официален контакт беше осъществен след парламентарните избори 2009 година по искане на Иван Костов и Мартин Димитров. И тогава, когато ни поканиха мен и премиера за тази среща, ни поканиха в един офис и в общи линии искаха да се придвижим доста по-незабележимо, за да можем да проведем тази среща. И на тази среща те поставиха принципните си условия – заместник-областни управители във всички областни управи, трима областни управители, трима министри и заместник-министри във всичките министерства.

Водещ: Костов и Мартин Димитров веднага след изборите?

Цветан Цветанов: Костов и Мартин Димитров.

Водеща: На тайна среща?

Цветан Цветанов: Да. На тайна среща. Тези, които в изборната нощ декларираха, че ще подкрепят създаването на правителство от ПП ГЕРБ без да искат нищо. Вие го чухте всичките тогава. Това са Иван Костов и Мартин Димитров. Надежда Нейнски, която също сега се прави на големия демократ, нека да ги върнем малко във времето. От подкрепа и управление от 1997 до 2001 година и овладяването на всички институции без изключение, те не разкриха досиетата и не пристъпиха към това, което беше най-силното и най-желаното в демокрацията. Надежда Нейнски, тогава Надежда Михайлова, най-близката връзка на един в момента от най-емблематичните фигури в престъпния свят, Алексей Петров, защо не говори за тези си неща. И аз трябва да ви кажа, че започвам да си мисля, че започва абсолютното договаряне между структурите на Алексей Петров и структурите на Надежда Нейнски и Иван Костов, и всички тези.
>>>
Цветан Цветанов

Запазено

Следващият път трябва да дойда със съдия тука, реагира веднага Цветанов. И отново подхвана любимата си теза, че докато съдиите разберат, че трябва да наказват по-сурово крадците, битовата престъпност по селата няма да намалее. >>>
Цветан Цветанов

Запазено

Цветан Цветанов: Отивате с камерата, снимате и си заминавате. И вие само констатирате. И никой не прави политика.

Водещ: Нашата работа не е да правим политика. Аз не съм министър на вътрешните работи нито полицай.

Цветан Цветанов: Това е грешката, защото и вашата работа е да правите политика.

Водещ: Не. Не е нашата работа да правим политика.

Цветан Цветанов: Защото политиката на една държава се прави с помощта на цялото гражданско общество. Защото нали разбирате, че битовата престъпност не е проблем само на МВР. Това е свързано със социалните проблеми, които имаме в момента, безработица, миграцията, ниския социален статус.

Водещ: Само разберете, че работа не медиите е не да вършат работата на институциите, останалите. Всеки си има периметър на действие. Ние сме отишли и сме показали проблема на тези хора. И сме ги попитали какво са преживели. Оттам насетне пренасочваме въпросите към вас. И това е нормално.

Цветан Цветанов: Ние какво правим? Вие какво смятате, че правим ние?
>>>
ОЩЕ...

Ако желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница.


Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев