Заседание на МС, 04 април 2012

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Дата 04 април 2012 2012/04/04
Място София, България
Източник Сайт на МС
URL http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=1752&g=

Обещания


Становища

Кой Състояние Цитат
Бойко Борисов

Запазено

"Аз не съм чул един родител да излезе и да каже – благодаря, че дадоха толкова много пари. Само дават, които са недоволни. Съберете ги всички, които са получили тези огромни пари, нека да кажат – да, благодаря." Това щяло да стимулира работещите сферата да си вършат по-добре работата, защото "в условията на криза това са революционно много дадени пари". >>>
ОЩЕ...
Ако желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница.


Точка В-6 – 40 Проект на Постановление за изменение на Постановление № 280 на Министерския съвет от 2004 г. за създаване на Център „фонд за лечение на деца”.

БОЙКО БОРИСОВ: Дянков.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Не става ясно от къде идват тези пари. Надявам се, че не идват от държавния бюджет, идват през структуриране на разходите в Министерство на здравеопазването. Ако това не е така, трябва да се обясни чрез анализ по какъв начин някакви спестявания в Министерство на здравеопазването би трябвало да са от това, защото ако се увеличават парите…. Между другото ние направихме справка, от първата година на нашето правителство до сега сме увеличили близо 4 пъти – 400% парите в този фонд. Съзнаваме, че и с тази граница за някои случаи са необходими допълнителни средства, но според мен и моите експерти Министерство на здравеопазването трябва да опише от къде смятам, че тези пари ще идват не само в рамките на този бюджет, който вече е приета, а и в рамките на следващите бюджети. Такъв анализ липсва, както и между другото липсва и коментар, че всъщност максималният лимит в момента не е 180 хиляди лева, той е 360 хиляди лева, защото един пациент може да получи 180 хиляди лева от Здравната каса и също да получи 180 хиляди лева от Министерство на здравеопазването. Моите експерти са направили такива справки и се оказва, че в няколко случая всъщност пациентите са получавали до 360 хиляди лева.

С други думи смятам, че малко трябва да се поправи това проектопостановление, за да има малко повече анализ, не само за 2012 година, а как смятаме за в бъдеще – 2013-2014 да се развива този фонд и този бюджет.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: Към настоящия момент утвърдените бюджетни разходи за лечение на децата за 2012 година са 6 милиона. Разходите през първото тримесечие за 2012 за лечението на 132 деца са в размер на 2 750 000 лева. Разчетите показват, че за осигуряването на всички нуждаещи се, като разбира се не знаем колко ще бъдат, са около 11 милиона, тоест – 5 милиона допълнително.

Министерство на здравеопазването не разполага с вътрешни резерви по бюджета си за 2012 година за осигуряване на тези средства чрез вътрешно компенсиране и промени в рамките на утвърдения бюджет за 2012, поради което предлагаме и настоявам Министерският съвет да приеме да се осигурят допълнителни бюджетни средства в размер до 5 милиона лева от централния бюджет, необходими за обезпечаването на медицинските грижи за деца. За в бъдеще аз искам по-различна визия. Смятам, че е редно всички доказани професионалисти, консултанти, следва да идват в България да придават опита и на нашите български специалисти и да им се плаща на посещение, а не както до сега – да се правят повече разходи за изпращане на децата в чужбина.

БОЙКО БОРИСОВ: Да, и той може да направи две-три операции, като дойде. Но всъщност за някои от заплатите, които са си плащали и бонусите на тройната коалиция – и 200 и 300 хиляди лева да дадеш на такъв човек не е нищо, когато първо ще ти спести няколко милиона от подобни операции.

Нека да се разберем така. Имате разлика от близо 4 милиона, направете си комисията така, както трябва. Извикайте си специалисти каквито трябва, изцяло се доверяваме на теб. Вижте какво и как може да се лекуват тези деца в България. Веднага можете да потърсите варианта да поканите доктори, не е нужно да чакаме догодина. Защото в рамките на тези 3-4 милиона, които ви остават можете да го направите, сиреч – максимално бързо. Ако тогава, когато ви свършат тези пари, защото на прогнозни резултати и аз можеше да дойда в Министерство на здравеопазването и за сестра ми да кажа да я пратят във Франция, където са най-добрите мозъчни хирурзи. И вие щяхте за ми дадете сигурно 200-300 хиляди евро. Само че аз се доверих на българските лекари. Давам пример с най-свидното ми от семейството и съм го дал на български лекари. Всеки иначе би казал – да бе, при положение, че мога да отида във Франция или Германия, защо да не отиде, като има кой да ми плати 300-400 хиляди лева.

Знаете че българите са чуждопоклонници в това отношение. Винаги ще кажат, че навън е по-добре. И затова и аз се оперирах в България, и сестра ми, и всички мои близки, за да покажем, че действително лекарите са ни добри. Техниката ни е от най-добрата, защото години наред давахме толкова много пари. И когато се зададе въпроса от държавния бюджет, имай предвид, че държавният бюджет е закон. И ти самата си го гласувала този закон. И всяко движение вътре в бюджета е абсурдно. С една дума – трябва да взема от някой 5 милиона, за да ги сложа тук.

Работете със Здравната каса, намерете всички възможности, защото в Здравната каса има много пари и те са именно за здраве и за лечение и именно там рационално, ако ги разходват, не може от 3,5 милиарда близо в сектор „здравеопазване” накрая да ми кажете – ако не дадеш 5 милиона ще загинат децата, не е коректно при 3,5 милиарда. Значи има ресурс да се спестят тези 5 милиона, дали в Касата, дали при вас, където и да било. И в случая не е редно Дянков да го изправяме непрекъснато да обяснява – няма, няма и няма, защото не е честно. Трябва да го взема от някой от вас. От Министерство на културата да речем или от Министерство на вътрешните работи, ако искате….Всеки ще каже – няма.

Затова бързо прецизирайте и използвайте това с чуждите високо класни специалисти. То и за тях ще е приятно да дойдат в България и ще обучават и наши лекари. А нашата техника, помните когато във ВМИ открихме апаратурата за операциите на мозък, на очи и тук беше съпругата на френския посланик, която е лекарка във Франция, каза, че те във Франция нямат такива клиники с такава техника. С една дума тези хора, като дойдат, те допълнително ще дадат тласък на нашата медицина с това, което действително сме похарчили много пари за апаратура.

Молбата ми е – бързо оптимизирай, бързо го направи. В краен случай, ако не ти достигнат пари – тогава ще търсим варианти. Но не искам от първия ден още да очаквате, че като не стигнат парите ще вземете от бюджета. Бюджетът е разчетен строго и точно. И само в крайни случаи правим някакви размествания.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Имам по-широк коментар, да се мисли и за в бъдеще. Сравненията – 2008 г. този фонд е имал 1, 200 милиона. Със сегашното предложение ще станат точно десет пъти повече – 11 милиона и нещо. Само за четири години – 2008-2012 се предлага десетократно увеличение тук. Ако самата система на здравеопазването през това време не е расъл в бюджета, може би по такъв начин ние помагаме на системата на здравеопазването. Но спрямо 2008 година бюджетът на здравеопазването е пораснал с 900 милиона лева – над една трета е пораснал от 2008 до сега бюджетът на здравеопазването. Такава система друга няма, никое друго министерство, дори всъщност няма и увеличение, камо ли с една трета увеличение. И аз затова искам да мислим малко по-дългосрочно. Получава се, че ние сме дали всъщност близо един милиард повече от тройната коалиция в добрите години – 2008 година беше най-добрата година в целия свят. Почти един милиард сме дали повече и някак си нашата здравна система с този и още един милиард, който ние сме дали благодарение на промените в закона от 2010 година. Тогава всъщност направихме и вие приехте поправка за това, което споменах, че не само от Здравната каса може да се взима 180 хиляди, а и от Министерство на здравеопазването. Така че реално има казуси. Може би е хубаво да имате този анализ и в следващия коментар да ми го покажете, когато пациенти взимат и от едното и от другото място. Това е възможно благодарение на поправка в закона, която ние направихме през 2010 година и стига до 369 хиляди лева на пациент.

Но някак си трябва да видим как като сме увеличили с близо милиард бюджета за четири-пет години и пак искаме по други отделни пера да увеличаваме, къде се губи връзката.

БОЙКО БОРИСОВ: Това е моят въпрос. Три милиарда и 500 милиона…. Да кажем ако няма 5 милиона, просто трябва да имате ресурс да ги намерите, веднъж. И втори път – тези цифри трябва да ги говорите повече. Ако гледате новините там аз до сега не съм чул, че 400% повече пари даваме. Толкова пъти – 4 пъти повече пари за тези деца. Аз не съм чул един родител да излезе и да каже – благодаря, че дадоха толкова много пари. Само дават, които са недоволни.

Съберете ги всички, които са получили тези огромни пари, нека да кажат – да, благодаря. Това ще стимулира работещите в тази сфера. Сега, когато слушам цифрите и то в условията на криза, просто това са революционно много дадени пари. И в същото време сменяме министър след министър, не го разбирам. При толкова пари да не може да се структурира системата?!

Моля ти се, Деси! Ще дойдеш при мен едва когато се изразходват тези пари и ми покажете система как ще стигнат, как ще каните доктори и как се вземат. Сядате със Здравната каса и си помагате.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: Аз съм съгласна, че сме първото правителство, което отделя безпрецедентно много пари за здраве. Това, че до сега никой не е намерил механизмите, за да бъдат спестени част от парите на данъкоплатците, съжалявам. Ще предложа вариант наистина тези специалисти да идват в България и ние да плащаме като държава далеч по-малко средства. БОЙКО БОРИСОВ: Имаме Военномедицински институти, имаме Правителствена болница, имаме Медицинска академия. Само в София… Да не говорим, че имаме и във Варна, и в Пловдив, имаме вече толкова модерни болници.

Разбрахме се по тази точка.

Приемаме точка В-6.

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: В проекта на постановление има две теми. Първата тема е отмяната на лимита от 180 хиляди…

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме отмяна на лимита. Това сме го обещали и аз и министърът.

От точка 6 нека да бъде - отмяна на лимита.

А по другата тема, когато се подготвите с план за оптимизация.

Приемаме точка В-6.

Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев