Замразяваме Белене, отказваме се от петролопровода Бургас-Александруполис

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Изявление Борисов на среща с посланиците на ЕС в България, 16 юни 2010
Кой Бойко Борисов
Цитат Борисов, цитиран от в-к СЕГА:

България се отказва от участие в петролопровода "Бургас-Александруполис" и замразява строежа на АЕЦ "Белене". Това изненадващо съобщение направи премиерът Бойко Борисов на среща с посланиците на страните от ЕС и свари неподготвени министрите си и руските партньори в двата проекта.

Борисов поясни пред дипломатите, че хората в Бургаско не искат съоръжението, защото минава през защитени зони, а и не е ясно кога ще се изплати. "Видяхме какво се случи в Мексиканския залив", коментира премиерът, припомняйки за петролния разлив от сонда на "Бритиш Петролиум". "Бургаският залив е тесен, а морето е бурно", обясни Борисов.

АЕЦ "Белене" се изоставя заради липсата на яснота кога ще се върнат вложените пари. Според премиера атомната централа ще струва фантастичните 26 млрд. лв. Официалната цена на АЕЦ "Белене" е 4 млрд. евро, а правителството на ГЕРБ обяви, че заедно с прилежащите съоръжения ще излезе към 8-10 млрд. евро.

Състояние

Неизпълнено

Срок
Тема АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис
Специално събитие

Ако желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница или да добавите коментар чрез формуляра на Фейсбук:

Интересна позиция на министър Трайков, цитиран от в-к СЕГА:

Енергийният министър Трайчо Трайков бе изумен от думите на премиера. "Не мога да повярвам, че го е казал", възкликна той и упрекна журналистите, че "сигурно са сънували това нещо". Трайков поясни, че няма решение на кабинета за замразяване и на двата проекта. "За "Бургас-Александруполис" до няколко месеца се очаква екологична оценка, а за АЕЦ "Белене" другата седмица трябва да бъде избран консултант, който да намери стратегически инвеститор", напомни Трайков. 6 реномирани международни компании кандидатстват за консултант - HSBC, "Сосиете Женерал", KPMG в консорциум с "Магуайър", "Ротшилд", "Аржил" и "Ърнст енд Янг". Преди няколко месеца България отказа руски заем от 2 млрд. евро.

Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев