Допълнение 12 — руски натиск, противоречащ на националните интереси и заплаха за националната сигурност на България

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Изявление Трайчо Трайков пред медиите, 05 април 2011
Кой Трайчо Трайков
Цитат Министър Трайчо Трайков, цитиран от Дарик радио:

"От гледна точка на Красимир Първанов, което го е подписал, означава грубо излизане от дадения му мандат за преговори и за мен показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят. Затова освобождавам Красимир Първанов от длъжността, така че това е документ, който на Първанов му беше изрично забранено да подписва. Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста във версията, която му беше забранено да подписва. Ще помоля министър-председателя да натовари ДАНС да провери дали има надхвърляне на отговорности, с каква мотивировка е действано и дали от това произтича някаква заплаха за националните ни интереси. Обстановката, в която се оказваме, е всичко останало, но не и нормална".

Състояние

Частично променено

Тема АЕЦ Белене, Национална сигурност, Национални интереси
Специално събитиеАко желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница или използвайки формуляра за Фейсбук:


На 08 април министър Трайков застана зад думите си. Изявлението му пред Парламента бе цитирано в Българското национално радио, програма Хоризонт:

"Искам да уверя всички коментатори, че нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите. По-скоро смятам, че съм човек, който се опитва да установи до каква степен са защитени националните и икономическите ни интереси. В този смисъл стоя зад всички мои думи и действия, засягащи подписаното в София споразумение, което е подписано от изпълнителния директор на НЕК без санкцията и мандата от Българския енергиен холдинг и в нарушение на решение на Съвета на директорите на НЕК, каза министърът."

На 10 април 2011 министър Трайков вече променя мнението си и казва следното, цитиран от БЛИЦ:

"Консултантската група Ейч Ес Би Си банк, с която в понеделник ще бъде подписан договор, трябва да определи дали продаваният навън ток ще бъде изгоден като цена. С това проектът влиза в своята ясно определена посока и въз основа на заключението на консултанта ние ще вземем политическо решение"

Източници:

  1. Дарик
  2. БНР, програма Хоризонт
  3. BLITZ.BG
  4. ТРУД, "Борисов, Дянков и Трайков с единна позиция за Белене"
  5. DARIK, "Трайков, Борисов и Дянков единни за Белене" 

http://video1.darikweb.com:8080/video/video/data/0/119/119788.15.mp3

Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев