Диана Ковачева: Съвпадение е, че Transparency определи България като най-корумпирана. Ние не сме знаели резултата от този чуждестранен бизнес

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Изявление Диана Ковачева пред Седмицата на Дарик, 03 декември 2011
Кой Диана Ковачева
Цитат Водещ: Получи се нещо много иронично. Вие ставате министър в кабинета, който, според Вашите собствени индекси е докарал България на 1-во място по корупция в ЕС.

Ковачева: Животът е шарен. Има различни съвпадения. Индексът на Transparency International е едно годишно изследване, което не се прави в България. То се прави в Берлин, където е секретариата на Transparency International, и се базира на голям брой комплексни изследвания на авторитетни световни институции, в рамките на чиито изследвания се включват и въпроси от страна на Transparency International. Тоест, ние самите, като национално представителство или вече асоциация "Прозрачност без граници", защото вече аз така или иначе от една седмица не съм част от тази организация, но така или иначе, асоциацията получава данните от индекса една седмица, преди да ги представи. Ние също не знаем, буквално до последния момент, какъв ще бъде индексът на България за корупцията. Редно е да се каже, че тази година изследването на Transparency има малко по-различна методология, в сравнение с предишните години, която прецизира самото изследване и ако направите сравнение с миналата година, ще видите, че като цяло, индексът на държавите е е паднал леко надолу. Тоест, има един, така, срив в индексите и на другите държави, вкл. и на държавите членки на ЕС. Разбира се обаче, това не променя факта, че българия се оказа на дъното на класацията отново. Редно е да се каже, че това е бизнес индекс. Тоест, индекс, който отразява възприятията, усещанията на чуждестранния бизнес на това, до каква степен е разпространена политическата и административна корупция в страната. Тоест, измерва се нивото на политическата и административна корупция през погледа на чуждестранния бизнес.

Състояние

Запазено

Тема Корупция
Специално събитиеАко желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница или използвайки формуляра за Фейсбук:


Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев