Горубсо

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене

Обещания

Кой Състояние Цитат
Симеон Дянков

Неизпълнено

До 10 дни или до две седмици ще има яснота за съдбата на ОЦК Кърджали и новия инвеститор, а заплатите трябва да се изплатят преди Великденските празници.

Това каза финансовият министър Симеон Дянков на вечерната си среща с металурзите в Кърджали, предаде БГНЕС.

От няколко дни и вицепремиерът е въвлечен в посредническата роля на правителството за решаването на кризата в комбината. Дянков изложи пред синдикалните активисти стъпките, предприети от кабинета до момента и изрази надежда, че този път собственикът Валентин Захариев ще удържи на честната си дума.

"Висша проява на арогантност ще бъде при финализирана вече сделка за "Горубсо Мадан", той да не изплати заплатите. Но трябва да се мисли дългосрочно за развитието на завода, както и за по-голяма промяна в законодателството, не само в данъчното", подчерта министър Дянков.

Средствата за издължаването на заплатите ще дойдат от продажбата на "Горубсо Мадан" и това трябва да стане преди Великден, още в понеделник той сигурно ще ги има по сметките си, уточни финансовият министър. Не му вярваме, той ни лъже отдавна, отсякоха металурзите.
>>>
ОЩЕ...

Становища

Кой Състояние Цитат
Бойко Борисов

Запазено

Водеща: Където надявам се да не стигнат до самоубийство хората, които месеци наред не са получавали заплатата си. Отново, преди малко в ефира на БТВ се обърнаха към вас и попитаха „подиграва ли се г-н Захариев на българската държава и на българските институции”, когато се оказва, че българската държава не може да го принуди по никакъв начин да си изпълни задълженията?

Бойко Борисов: Ако българската държава започне да принуждава частници или собственици на фирми, които са фалирали, с насилие да извършват своята дейност, това значи, че ние сме полицейска държава. Ние сме държава от тези там, където ги изброихме. За това, казва се правова държава и са отрегулирани, включително и фалитите. И не случайно фалитът, се взима решението и се обявява в несъстоятелност от съда. Не от прокурор, не от полицай, не от премиер, а от независимия съд.

Водеща: Инспекцията по труда...

Бойко Борисов: Това, което направих с Инспекцията по труда, с всички през тези няколко седмици, когато този проблем излезе на яве, е най-малката солидарност, единствената, която държавата може да направи, е да им даде по 325 лв. И ние го направихме. За една седмица ходих два пъти.

Водещ: Друг механизъм няма ли?

Бойко Борисов: Няма друг механизъм. Другият механизъм е да го хванем Захариев, да го заведем там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметките. Какъв е другият механизъм?

Водещ: Какво да правят?

Бойко Борисов: И за това ние в момента, от една седмица... Аз съм водил пет-шест часа преговори поне с тях. Сега на Дянков съм му възложил като финансист по-грамотно да ги проведе – с „Креди Суис”, с „Париба”, с Първа инвестиционна банка, за да могат кредиторите да се разберат, да сложат друг мениджър, който да изведе предприятието на печалба, за да могат хората да работят и да си взимат парите. И тен прекрасно го знаят.

Водеща: И какво излиза, че в България...

Бойко Борисов: В случая този протест..., аз го приемам, че те подкрепят нашите усилия и му казват на Захариев „не си играй, защото докато държавата се опитва по законов начин да те накара да ни върнеш парите, ще дойдем, ще правим глупости пред къщата ти” и така нататък.

Водещ: Ако правят протест в София или блокират граничен пункт, каква ще е реакцията на властта?

Бойко Борисов: Нямат право да го правят. За какво да го правят?

Водещ: Ако го направят.

Бойко Борисов: Ако искат да проявяват неподчинение – пред къщата на Захариев. Ние сме направили всичко и работим.

Водеща: Това означава ли, че всеки един частник в България може да прави каквото си поиска –м едни хора да му заработват, след което да не получават заплатите си и държавата да казва „нямаме други механизми, ходете пред къщата му”.

Бойко Борисов: Това се казва правово гражданско общество. Там е отреагирано със закон – как се прави фирма, как се наемат служители на работа, как се плащат данъци и осигуровки, как когато това не може да сработи, фалира и как се нарежда на опашката, за да си получи парите – държава, работници, общини и служби.
>>>
Бойко Борисов

Лъжа

Водеща: Знаете ли, че Валентин Захариев е спонсорирал ГЕРБ по време на предизборната кампания?

Бойко Борисов: Не! Това са измишльотини.

Водеща: Кое? Той си го призна.

Бойко Борисов: Той си го е признал. Какво си е признал, че е дал 5000 лв. – дали ги е дал или не и на кой ги е дал?

Водещ: Вие проверихте ли?

Бойко Борисов: Не съм ги проверявал въобще, защото не искам въобще да чувам такива глупости.

Водеща: Питам ви, защото има усещане сред хората, че Валентин Захариев е покровителстван.

Бойко Борисов: Покровителстван от Костов и компании, които му дадоха всичките тези предприятия.

Водеща: Където в момента той не си изплаща заплатите.

Бойко Борисов: И ние за това в ГЕРБ взехме решение... Да, като дойде Костов, при вас идва често, питайте го.
>>>
ОЩЕ...

Ако желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница.


Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев