Бургас-Александруполис

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене

Обещания

Кой Състояние Цитат
Симеон Дянков

Изпълнено

- Защо се забави толкова решението за Бургас - Александруполис?


- В началото на мандата поисках проектът Бургас - Александруполис да мине към Министерството на финансите. Година и половина наш екип работеше само по този въпрос. Поискахме анализ от външни независими консултанти, както и мнение от специализирана кантора по енергийни проекти. Експертите изразиха негативно становище по финансовото изпълнение на проекта. Това е мнението на България и ние ще го отстояваме...
>>>
Росен Плевнелиев

Няма движение

- Руската преса ежедневно предполага, че заради вашата прозападна ориентираност ще се сложи край на енергийните проекти. Какви ще са вашите стъпки?

- Ще работя преди всичко за националния интерес. Моята позиция е категорична - искам всеки един от големите проекти да бъде гледан поотделно, да имаме максимална прозрачност проект по проект, а не накуп в някакъв Голям шлем.

Искам България да бъде врата на Русия към Европа и врата на Европа към Русия. В рамките на общоевропейската политика ще работим заедно с нашите руски партньори. (24 часа)
>>>
Бойко Борисов

Няма движение

- Бургас - Александруполис твърдо спира, така ли? - Да. Вчера и самият Путин каза - разбираме притесненията на колегата в областта на екологията. Ние имаме други проекти и ще си работим. >>>
Евдокия Манева

Изпълнено

Какво има в оценката не съм видяла. Предполагам, че има всичко, което се изисква по нормативен документ. Имаме 45 дни, в които МОСВ трябва да се произнесе по качеството на доклада. >>>
Бойко Борисов

Неизпълнено

Борисов, цитиран от в-к СЕГА:

България се отказва от участие в петролопровода "Бургас-Александруполис" и замразява строежа на АЕЦ "Белене". Това изненадващо съобщение направи премиерът Бойко Борисов на среща с посланиците на страните от ЕС и свари неподготвени министрите си и руските партньори в двата проекта.

Борисов поясни пред дипломатите, че хората в Бургаско не искат съоръжението, защото минава през защитени зони, а и не е ясно кога ще се изплати. "Видяхме какво се случи в Мексиканския залив", коментира премиерът, припомняйки за петролния разлив от сонда на "Бритиш Петролиум". "Бургаският залив е тесен, а морето е бурно", обясни Борисов.

АЕЦ "Белене" се изоставя заради липсата на яснота кога ще се върнат вложените пари. Според премиера атомната централа ще струва фантастичните 26 млрд. лв. Официалната цена на АЕЦ "Белене" е 4 млрд. евро, а правителството на ГЕРБ обяви, че заедно с прилежащите съоръжения ще излезе към 8-10 млрд. евро.
>>>
ОЩЕ...

Становища

Кой Състояние Цитат
ОЩЕ...

Ако желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница.


Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев