Борисов: Българската държава няма механизми да принуди частниците да изпълняват задълженията си

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Изявление Бойко Борисов пред бТВ, 09 април 2012
Кой Бойко Борисов
Цитат Водеща: Където надявам се да не стигнат до самоубийство хората, които месеци наред не са получавали заплатата си. Отново, преди малко в ефира на БТВ се обърнаха към вас и попитаха „подиграва ли се г-н Захариев на българската държава и на българските институции”, когато се оказва, че българската държава не може да го принуди по никакъв начин да си изпълни задълженията?

Бойко Борисов: Ако българската държава започне да принуждава частници или собственици на фирми, които са фалирали, с насилие да извършват своята дейност, това значи, че ние сме полицейска държава. Ние сме държава от тези там, където ги изброихме. За това, казва се правова държава и са отрегулирани, включително и фалитите. И не случайно фалитът, се взима решението и се обявява в несъстоятелност от съда. Не от прокурор, не от полицай, не от премиер, а от независимия съд.

Водеща: Инспекцията по труда...

Бойко Борисов: Това, което направих с Инспекцията по труда, с всички през тези няколко седмици, когато този проблем излезе на яве, е най-малката солидарност, единствената, която държавата може да направи, е да им даде по 325 лв. И ние го направихме. За една седмица ходих два пъти.

Водещ: Друг механизъм няма ли?

Бойко Борисов: Няма друг механизъм. Другият механизъм е да го хванем Захариев, да го заведем там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметките. Какъв е другият механизъм?

Водещ: Какво да правят?

Бойко Борисов: И за това ние в момента, от една седмица... Аз съм водил пет-шест часа преговори поне с тях. Сега на Дянков съм му възложил като финансист по-грамотно да ги проведе – с „Креди Суис”, с „Париба”, с Първа инвестиционна банка, за да могат кредиторите да се разберат, да сложат друг мениджър, който да изведе предприятието на печалба, за да могат хората да работят и да си взимат парите. И тен прекрасно го знаят.

Водеща: И какво излиза, че в България...

Бойко Борисов: В случая този протест..., аз го приемам, че те подкрепят нашите усилия и му казват на Захариев „не си играй, защото докато държавата се опитва по законов начин да те накара да ни върнеш парите, ще дойдем, ще правим глупости пред къщата ти” и така нататък.

Водещ: Ако правят протест в София или блокират граничен пункт, каква ще е реакцията на властта?

Бойко Борисов: Нямат право да го правят. За какво да го правят?

Водещ: Ако го направят.

Бойко Борисов: Ако искат да проявяват неподчинение – пред къщата на Захариев. Ние сме направили всичко и работим.

Водеща: Това означава ли, че всеки един частник в България може да прави каквото си поиска –м едни хора да му заработват, след което да не получават заплатите си и държавата да казва „нямаме други механизми, ходете пред къщата му”.

Бойко Борисов: Това се казва правово гражданско общество. Там е отреагирано със закон – как се прави фирма, как се наемат служители на работа, как се плащат данъци и осигуровки, как когато това не може да сработи, фалира и как се нарежда на опашката, за да си получи парите – държава, работници, общини и служби.

Състояние

Запазено

Тема ОЦК Кърджали, Горубсо
Специално събитиеАко желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница или използвайки формуляра за Фейсбук:


Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев