Борисов: България е с най-ниски данъци в Европа

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Изявление Борисов пред БНТ, 25 февруари 2012
Кой Бойко Борисов
Цитат Лекарствата няма да бъдат облагани с по-ниско ДДС, това според премиера би предизвикало лавина от искания, данъкът и върху други стоки да бъде намален.

Бойко Борисов - министър-председател: - Не. Ако го започнем с лекарствата, ще отидем и на хляба, ще отидем на учебниците, ще отидем на всичко, а всъщност в България са най-ниските данъци в целия ЕС, така че това за мен е популизъм и няма да го правим сега.

По-ниско ДДС за лекарствата беше предложено от здравния министър Стефан Константинов, като един от вариантите медикаментите у нас да поевтинеят. Разминаването в пъти в цените им в България и в съседни държави, доведе до уволнението на заместник-здравния министър Гергана Павлова.

Състояние

Лъжа

Тема Цени на лекарствата
Специално събитиеАко желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница или използвайки формуляра за Фейсбук:


Politikat.net приема, че премиерът Борисов има предвид стойностите на ДДС върху лекарствата. Твърдението му е маркирано като лъжа, защото по данни, достъпни в Интернет, България е със средни стойности на ДДС, като по-високи стойности на ДДС от България имат 13 държави (между 21 и 25%), а по-ниски — 6 страни (между 5 и 19,6%).

Освен това, ако се разгледат нивата на ДДС конкретно за лекарства (с и без рецепта), тогава тези стойности се променят чувствително в противоречие на думите на премиера.

Вижте стойностите на ДДС за някои европейски страни за 2009 г:

VAT 2009 medicines.png
Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев