Бойко Борисов пред Дарик, 31 март 2012

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Дата 31 март 2012 2012/03/31
Място София, България
Източник Дарик Радио
URL http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=879248

Обещания


Становища

Кой Състояние Цитат
Бойко Борисов

Запазено

Кирил Вълчев: Това означава България пък да позволи на "Газпром" да продава директно газ на български заводи, какъвто интерес имал, каза миналата седмица в това предаване Делян Добрев.

Бойко Борисов: А какъв е интересът на българските заводи, да питам обратно аз. Да получават скъп газ през посредници от "Булгаргаз" или да получат евтин газ? Какво значение има за българската турбина или машина или струг откъде и през кого минава газът, та ми говорите вие.

КВ: Не, аз не искам да съм на ваше място, защото ако махнете посредниците, ще кажат: пусна "Газпром" до заводите. Ако ги оставите, ще кажат: е, пак продължиха с посредници, така че не е просто решение.

ББ: Не, напротив. Затова аз имам винаги ясни и категорични действия. Важно е топлофикацията. . . пак задавам въпрос. Ако топлофикацията може да си вземе на 350 долара, да речем, газа, или на 400 и ако "Булгаргаз" ти го продава на 600, за хората, които ползват парно и топла вода, кое ще е по-изгодно - да получат газа на 360 долара или газа на 600 долара. Питам.
>>>
Бойко Борисов

Запазено

К. Вълчев: Какво точно поиска Русия срещу 11 процента по-евтин газ до края на годината? Бойко Борисов: Единственото, което поискаха, е честни и открити отношения. И точно такива отношения ние им даваме. Това е изгодно, така мислим да го направим, за нас, моля ви, проявете разбиране и дайте да го приключим, без да се съдим. Надявам се, президентът Путин да е дал такива указания април месец да свършим. "Южен поток" е изцяло изгоден за България. Докарваш едни тръби, зариваш ги, минава газ, взимаш такси години наред, десетилетия приходи за бюджета. >>>
Бойко Борисов

Запазено

Кирил Вълчев: Тръбата минава през България и стига до Италия, единият й ръкав, другият е към Австрия. Ако се приложи третият енергиен пакет, той казва, че по тези тръби, които са пуснати след 3 март в нашия случай, ще трябва теоретично да може в случай, че това се налага, да тече газ и от другаде и собствениците на тръбите, в случая "Газпром" ще е сериозен собственик с 50 процента, ще трябва да позволява да върви и друга газ.

Бойко Борисов: И България е другият сериозен собственик също с 50 процента, не забравяйте.

КВ: Да. Въпросът е, че всеки може да блокира другия. . .

ББ: И България ще печели във всички случаи какъвто и газ да тече.

КВ: За печеленето, ясно. Въпросът е. . .

ББ: Така, много ще е важно. . .

КВ: . . . дали да може да мине. . .

ББ: . . . българският народ да има гарантирани приходи в следващите десетилетия. Не само да изплаща лихви, не само да изплаща борчове и дългове, най-сетне този народ да получава печалби от своето геостратегическо положение. И след като "Северен поток" няма проблем да работи, така и "Южен поток" няма проблем да работи.

КВ: Въпросът е да може ли по "Южен поток". . .

ББ: Не, въпросът повече не ме интересува. След като за Германия и за канцлера им не е проблем да си пусне "Северен поток" и да си достави евтин газ, за мен също не е проблем да пусна "Южен поток" и да си доставя евтин газ.

КВ: И вие няма да искате. . .

ББ: И повече на тази тема не искам да се говори. Има равноправие в Европейския съюз и няма да има двоен аршин.

КВ: Простият въпрос е да може ли от Италия. . .

ББ: Простият въпрос е с прост отговор...
>>>
Бойко Борисов

Запазено

Кирил Вълчев: Ясно отговорихте - България ще позволи максимално бързо да стъпи "Южен поток" в Европейския съюз. Борисов: Ние имаме. . . аз до този момент нито един, нито един фактор от Брюксел не ми е казал, дали президентът Барозу, дали Ромпой или комисарят Йотингер, за "Белене" сто пъти сме говорили, и кой ли не. За "Южен поток" една дума досега някой не ми е казал. >>>
Бойко Борисов

Запазено

Кирил Вълчев: Иска ли България част от новата газопреносна мрежа на българска територия да бъде само българска? Борисов: Не. >>>
ОЩЕ...
Ако желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница.


Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев