АЕЦ Белене спира без европейски инвеститор

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене
Изявление Борисов посещава строителната площадка на АЕЦ Белене, 17 март 2010
Кой Бойко Борисов
Цитат Пред проекта за изграждане на втората ни атомна централа в Белене има два пътя и според двата трябва да бъде спрян за момента - докато или се намери стратегически евроинвеститор, или бъде прекратен завинаги. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с енергийния министър Трайчо Трайков и с шефа на НЕК Красимир Първанов посети обекта.


"Ето този гьол е струвал на държавата досега 800 млн. лв."


"Поръчаното преди години оборудване няма да може да бъде пригодено за новия проект на централата, така че ще се наложи да го върнем на руските производители, като имаме клауза за обратно изкупуване"

"Водим преговори с компании от Европа и без подсигурен европейски инвеститор няма да започнем строителството"

Състояние

Запазено

Тема АЕЦ Белене, Енергетика
Специално събитиеАко желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница или използвайки формуляра за Фейсбук:


Според публикация в Медияпул: "По-рано бе разпространено изказване на Борисов пред руската агенция ИТАР-ТАСС, която го цитира да казва, че "с цялото си сърце подкрепя АЕЦ "Белене".

От сайта на Министерски съвет виждаме, че Борисов е дискутирал с руския премиер "въпроса за привличане към проекта на компании от трети страни, които са най-компетентни в сферата на атомната енергетика в света".

На 05 ноември стана ясно, че премиерът подкрепя АЕЦ "Белене" прагматично, а не "от сърце".

Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев