АЕЦ Белене

от PolitiKat

Направо към: навигация, търсене

Обещания

Кой Състояние Цитат
Бойко Борисов

В изпълнение

Бойко Борисов: Казах на нашите симпатизанти за „Белене”, че три пъти не. Оттам нататък кое е поражение? Поражение е за тези, които инициираха този референдум, защото 90% от българите просто казаха: „Това е нещо, което не е наша тема, не ни интересува, не я разбираме.” или каквото щеш – 90%. Освен това нашата позиция е ясна – изграждане на седми реактор в „Козлодуй”, да на ядрената енергия. Кое не са разбрали? И…

Водещ: Въпросът се връща повторно в парламента и тогава дали ще кажете пак три пъти не?

Бойко Борисов: Естествено… Естествено, то и Станишев е казал не три пъти, а от 2006 до 2009-та само не. Само не е говорил. /…/ го е подписал, за което винаги ще му благодаря, защото много пари са похарчени и аз съм убеден, че рано или късно за това ще си получат възмездието, но в същото време сега няма здраво мислещ човек, който да посочи откъде да се извадят такива милиарди. Гледах сутринта репортаж за Радомир – 500 дупки на една улица, когато асфалтираме – било лошо, а когато има дупки е хубаво.
>>>
Бойко Борисов

В изпълнение

В парламента ГЕРБ е гласувал „против”, така че и да влезе, макар че като гледам избирателната активност, живо пиле няма вече по улиците, ако мине 20%, отново в парламента ще гласуваме „не”. Ние сме последователна партия и сме ясно и точно казали „да” за седми реактор в "Козлодуй". България е ядрена сила в момента, има ядрени реактори и ще строи ядрен реактор на Козлодуй, каза Борисов. >>>
Цветан Цветанов

Изпълнено

Водещ: Как ще гласувате на референдума господин Цветанов - за или против?

Цветанов: Разбира се, че има място ядрената енергетика в България, но не по начина, по който беше структурирана...

Водещ: Сега, не, ключовият въпрос е вие искате ли нова ядрена електроцентрала? То това е въпросът, не дали ще се развива...

Цветанов: Разбира се и правителството е заявило много ясно, че в АЕЦ"Козлодуй"...

Водещ: Не, не това не е нова. Президентът, помните ли, президентът искаше формулировката на въпроса да бъде нови ядрени мощности.

Цветанов: Да.

Водещ: Нови ядрени мощности би означавало и нов реактор. Само че като е нова ядрена електроцентрала, това е нещо различно от "Козлодуй". Затова ви питам как ще гласувате за или против. Искате ли друга централа, която да не е "Козлодуй"?

Цветанов: Аз не искам друга централа.

Водещ: Не искате, тоест вие ще гласувате против на този референдум.

Цветанов: Точно така, да.
>>>
Румен Овчаров

Няма движение

Тоест, какво отговаряте на въпроса: ако БСП догодина дойде на власт, или БСП дойде след 4-5 години на власт, ще се построи ли? Отговарям, ако БСП дойде догодина на власт, със сигурност проектът ще бъде рестартиран, защото няма как икономическата конюнктура да се промени за една година до такава степен, че да промени тези резултати. Ако БСП дойде на власт след 4-5 години, тогава очевидно ще трябва да бъде направен нов анализ и да се потвърдят тези данни при новите условия. >>>
Бойко Борисов

Неизпълнено

Вчера беше делегация наша там, която на най-високо ниво каза какви са нашите планове и какво възнамеряваме да направим. И това, което министър Добрев ме информира пред медиите, е, че в рамките на месец април трябва да се приключи юридически казусът. >>>
Бойко Борисов

В изпълнение

Бойко Борисов: За АЕЦ „Белене” госпожа Клинтън...

Водещ: Какво ни каза тя за „Белене”?

Бойко Борисов: На публичната пресконференция казах това, което й казах и на нея. В момента, в който аз съм убеден, че атомната централа на „Белене” е икономически ефективна, евтина, безопасна, гарантирана, че ще работи още 30, 40, 50 години...

Водещ: Правим я?

Бойко Борисов: ... ще подпиша веднага. Но към момента нито едно от тези неща не е ясно.
>>>
ОЩЕ...

Становища

Кой Състояние Цитат
Бойко Борисов

Запазено

БОЙКО БОРИСОВ: И още веднъж да повторя позицията на ГЕРБ, да я знаете, защото партията ни е излъчила министри и премиер, затова трябва да се следва поетата в предизборната програма политика. Ние сме „за” ядрена енергия, иначе бихме зачеркнали ядрената централа Козлодуй. Ние сме „за” изграждане на седми реактор, след време на осми реактор в Козлодуй, защото там има най-добрите професионалисти в Европа – над хиляда инженери с цялата инфраструктура, с население, което се гордее, че са енергетици, поколения работят там, електропреносна система за милиарди, която води до всички части на България.

Ние сме „против” Белене и затова правителството и парламентът с наше решаващо участие прекрати проекта „Белене”. Защото той е скъп, държавата няма пари, не е необходим на държавата и повтарям, затова ние го канселирахме.

И тук е единствената ни прилика със Станишев. Единствената ни прилика – както той, така и аз не подписахме проекта „Белене”. Това ни е една изключителна обща черта. Както той, така и аз показахме голяма приемственост, защото и преди Станишев не са го подписали – от 1980 и коя година та до ден днешен. Сиреч, голяма приемственост има в тази област и действително тук имаме еднакво мнение и пълно разбиране.
>>>
Делян Добрев

Запазено

Водещ: Основният мотив да се откажем тогава какъв е? Защото е икономически неизгоден проект, или защото ни обвързва прекалено много с Русия?

Делян Добрев: Нито едното, нито другото. Казах ви, че има различни модели, икономически модели, някои печеливши, някои губещи.

Водещ: Да, но ние все пак взехме решение да не строим централа. И затова основният мотив е важен в този случай.

Делян Добрев: Да, защото основната задача на консултанта бе да привлечем стратегически инвеститор. В тази една година, от април месец миналата година до сега, такъв стратегически инвеститор няма.

Водещ:Значи ние не успяхме да се отървем от руското монополно положение в България и това е причината прекратим проекта.

Делян Добрев: Защо няма стратегически инвеститор, е добър въпрос. Може би няма, защото този стратегически инвеститор вижда, че този проект като цяло не е стартирал както трябва.

Водещ: Е, ние го караме да строи руска централа. Как да дойде стратегически инвеститор извън Русия. То е кауза пердута, параграф 22.

Делян Добрев: Не само това е причината. Друга причина е, че сме поели междуправителствено споразумение двете държави да строим една централа. Няма проектна компания, в която проектна компания той да може да влезе и да инвестира.

Водещ: Повече политика и по-малко бизнес в този проект. Това е причината да се провали.

Делян Добрев: Според мен да.
>>>
Бойко Борисов

Изцяло променено

Бойко Борисов: Аз изпратих Трайков преди един месец, лично, заедно с Дянков в Москва. Да каже на руснаците, че няма да строим "Белене" и искам да си вземем да си платим реактора и да си го закараме на "Козлодуй". Аз лично, сега чувам, че щяла да става смяната, защото сме искали "Белене", пък Трайчо не бил искал.

Водещ: Чакайте, чакайте малко, защо...

И аз ще предложа и на президента Певнелиев да обмисли каква е възможността да се направи референдум – и за „Белене” и за шистовия газ. Референдум, ако има възможност, разбира се, такава в закона...

Но той не е спрян по простотата причина, че да кажеш не на нещо, в което държавата е вложила 1,380 млрд. лева, по което държавата в начало на май, мисля, че беше до 6-и май, трябва да върнем кредит за половин милиард лева, взети за "Белене". Можете ли да пишете половин милиард, без да го сбъркате. Ние трябва да извадим пари на данъкоплатеца и да ги сложим май месец, да ги върнем, похарчени за "Белене". И когато някой си казва сложи му кръст на този проект, трябва да знае какви пари са изхарчени. И затова ние се мъчим. Но това със съответно точни, ясни финансово-икономически обосновки. За да мога, като отида в парламента, да кажа, уважаеми господа отляво, отдясно, от центъра, ето така стоят нещата – похарчени толкова народни пари, такъв риск, такива перспективи, такива възможности. Можем да диверсифицираме проекта "Белене". По какъв начин? Ако се взима гориво примерно от трета страна. Или не можем? Всичко това в момента консултанта HSBC го изписва. И най-вероятно Мартин Димитров от някой шпионин е разбрал някоя страница какво пише и излезе и казва Борисов да го гласи. То не е дошло при мен на масата. Когато дойде при мен, могат да знаят колегите от СДС, ако, разбира се, са сериозни ще поискам или на секретно заседание в парламента, ще поканим Комисията по енергетика и ще им представим това, което сме написали. Това решение за подобен проект, за толкова похарчени пари може да се вземе и от нас, разбира се, но след обществен дебат. И аз ще предложа и на президента Певнелиев да обмисли каква е възможността да се направи референдум – и за „Белене” и за шистовия газ. Референдум, ако има възможност, разбира се, такава в закона.
>>>
Росен Плевнелиев

Запазено

Законът не позволява да бъде направен референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев след срещата с ръководството на ГЕРБ.

По думите на държавния глава референдум може да бъде организиран около въпроса "за" или "против" ядрени мощности.

"Референдум трябва да бъде направен по правилата, такива, каквито диктува българската Конституция", подчерта държавният глава.
>>>
Трайчо Трайков

Запазено

Ситуацията с АЕЦ "Белене" не е променена, съобщи Трайков. Не са ясни още три неща - разпределението на рисковете, ескалационните индекси и цената на кредита. >>>
Росен Плевнелиев

Запазено

Искам България да бъде врата на Русия към Европа и врата на Европа към Русия, коментира още той. В отговор на журналистически въпрос за позицията му за АЕЦ Белене и другите енергийни проекти, Плевнелиев заяви: „Работя преди всичко за националния интерес – това означава ускоряване на европейското развитие на България”. >>>
ОЩЕ...

Ако желаете да коментирате, може да го направите на беседата към тази страница.


Лого и имидж ralev.com Дизайн и кодинг на шаблона Евгени Динев